dimarts, 15 de juliol del 2008

Notícies sobre la llei

Després d'algunes setmanes sense novetats, el conseller Maragall ha tornat a parlar sobre la llei, i ha anunciat que preveu portar l'avantprojecte al consell executiu del govern de la Generalitat el 29 de juliol ("aunque la fecha no está cerrada", llegim al diari La Vanguardia). Això significa que podria començar a debatre's al Parlament a partir de setembre. En qualsevol cas, ja es veu que la llei no podrà aplicar-se de cap manera el curs que ve, que semblava que era la intenció inicial del Departament. Els rebuigs de tota mena que ha rebut l'avantprojecte, per molts i diversos motius, han fet que el procés s'hagi alentit considerablement i Maragall va dir ahir, al fòrum Tribuna Barcelona, que no estava "obsessionat per aprovar una llei al preu que sigui, i encara menys fer-ho en base [sic] d'equilibris precaris".

Amb tot, Maragall està intentant de congraciar-se amb tothom que ha criticat l'avantprojecte de llei, i en especial amb el sector docent. Per això, ha enviat i fet pública una "Carta del conseller als docents", molt a l'estil Sarkozy, que va fer el mateix a principi de curs a França, segons recorda la periodista de La Vanguardia Mercè Beltran. La carta es pot llegir també al web de la Llei (http://www.lleieducacio.cat/391) i se'n pot destacar la conciliadora declaració d'intencions que es troba en els paràgrafs següents:

Properament, sobre la base de la proposta que ja coneixeu, podrem tancar el projecte de Llei que el nostre Govern presentarà al Parlament per debatre’l i, esperem-ho, aprovar-lo.
Serà ja un nou text complet i articulat. Haurà recollit el fruit de les aportacions que, des de moltes i diverses instàncies, han enriquit i ajudat a millorar la redacció inicial.
Repassem breument aquestes aportacions:
El Consell Escolar de Catalunya és ben a prop de culminar una tasca intensa i fructífera amb la participació activa de tots els sectors que componen la comunitat educativa.
La Mesa Sectorial, compartida entre administració i sindicats, també farà arribar els punts de vista que s’hi han expressat en defensa dels legítims interessos professionals del cos docent.
Entitats representatives de mares i pares, organitzacions i empresariat del sector concertat, col·legis professionals, docents, inspectors, famílies, ciutadans... han presentat al·legacions en el tràmit d’informació pública o ens han fet arribar propostes, comentaris i crítiques raonades.
Per tant, haurem de recollir i tractar d’incorporar tot aquest patrimoni riquíssim i saber-lo convertir en una proposta final equilibrada, però ambiciosa i coherent amb l’estratègia i objectius que ja contenen el Pacte Nacional per a l’Educació i el document de bases inicial. Serà una proposta plasmada en un text solvent jurídicament i competencialment, expressió també, del nou Estatut que atorga un ampli espai de decisió i gestió per a la nostra educació.
En resum, haurem d’encertar en la redacció del cos legal que, un cop aprovat, constituirà el marc de referència general, el conjunt de les regles del joc bàsiques per optimitzar el funcionament i els resultats de l’educació catalana.
Ha de ser, per tant, una llei capaç de recollir el màxim consens i pensada perquè tothom s’hi senti escoltat i representat, amb espai per córrer i horitzó per conquerir. Ha d’expressar un disseny concebut perquè tots els actius del nostre sistema educatiu, públics i privats, concertats o no, puguin desplegar projectes, idearis i caràcter propis amb llibertat real, comptant –naturalment– amb el suport institucional adequat per a cada situació i amb els recursos suficients, proveïts del reconeixement imprescindible de la ciutadania envers mestres i professorat.

Tant de bo aquesta voluntat de consens i aquesta nova llei refeta a partir de les aportacions socials donin com a resultat la desaparició de la proposta original (o original proposta) d'obligar que nens i nenes de 2, 3 i 4 anys hagin de passar, pel cap baix, cinc hores diàries a les escoles.

Sobre les paraules de Maragall a Tribuna Barcelona i sobre la carta que ha enviat als mestres catalans, podeu llegir les informacions següents: http://feteugt.net/premsa/premsa_mes_pdf/vanguardia14070801.htm; http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=527005&idseccio_PK=1006; http://www.elpais.com/articulo/cataluna/desarrollo/ley/educacion/costara/1000/millones/euros/elpepuespcat/20080715elpcat_2/Tes; http://www.elpais.com/articulo/cataluna/Maragall/envia/carta/todos/profesores/defender/Ley/Educacion/elpepiespcat/20080714elpcat_15/Tes.